Anniken Johansen elsker å løpe, og i oktober skal hun delta i Rosa sløyfe-løpet. Sport1-ambassadøren har NM-bronse på både 800 meter og 1500 meter innendørs, og trener hardt for å bli bedre.

Hun er mye kunnskap om hvordan man skal trene for å komme i form, uansett hvilket nivå man er på. Og for deg som skal trene deg opp til Rosa sløyfe-løpet vil det være noen gode tips å få her.
– Hvis du starter treningen mot Rosa Sløyfe-løpet allerede nå i juni, har du god tid til å løpe deg i form gjennom sommeren. Jeg vil derfor anbefale å være tålmodig i starten og ikke starte for hardt ut. Begynn med å sette deg et mål for hva du ønsker å oppnå med løpet: Skal du løpe under en bestemt tid? Kanskje du løp i fjor og ønsker å slå denne tiden? Eller kanskje målet er å gjennomføre løpet og å støtte en god sak? Hvor mye du bør trene fremover avhenger av nettopp dette målet, samt hvor mye du har løpt fra før. Hvis du ikke har løpt så mye frem til nå, begynner du rolig og øker heller mengden gradvis etter hvert. Du vil ikke komme til oktober med en utslitt eller skadet kropp. Kombiner gjerne løpingen med styrketrening – en sterkere kropp bidrar til å forebygge skader og gjør at du tåler mer trening, sier Anniken.

Hun mener den beste effekten av treningen kommer med intervalltrening.
– Da kan du trene i høyere fart og med en høyere puls enn når du løper sammenhengende. Avhengig av hva målet ditt er, kan det være lurt å legge inn 1-3 intervalløkter i uka. Resten av løpeøktene bør være helt rolige, helst i snakketempo, sier hun.
Her er et eksempel på en treningsuke for deg som trener fire ganger i uka (tilpass øktene til de dagene som passer deg):

– Alle som vil kan fullføre et løp på seks til syv km! Det er fullt lov å gå i motbakkene eller veksle mellom gange og jogg. Skal du løpe hele veien, er det derimot lurt å ha løpt litt fra før. En til to ganger i uken bør være nok for å få en god opplevelse gjennom løpet, sier Anniken.
Hun legger til at det er lurt å trene styrke ved siden av utholdenhetstreningen.
– Styrketrening er undervurdert og utrolig viktig for å unngå typiske løpeplager, og for å bli en sterkere løper. Kjør for eksempel 3×10 tåhev mens du pusser tennene, og en runde med øvelser for kjernemuskulaturen etter en rolig løpetur. Til slutt må man huske å roe ned treningen når det nærmer seg løpsdagen! Da skal du bygge overskudd – spis, sov og hvil godt, anbefaler Anniken.