Målsettinger, musikk og en makker – hvorfor gjør disse faktorene at du presterer bedre?
Har du for eksempel tenkt over at musikk kan fremme prestasjonen din? Med disse tre komponentene lover vi deg at treningen får en skikkelig boost.
Sett deg et mål
Å ha en tydelig målsetting er motiverende. Men det må gjøres ordentlig. Det hjelper lite å tenke at «ny pers på 5 km hadde jo vært gøy». Målet må spesifiseres, konkretiseres og skrives i stein – for å sette det litt på spissen. Vær enig med deg selv om hva som er ditt mål, og sett gjerne et spesifikt tidsmål. Det er også en fordel at målet er realistisk. Et utopisk mål vil være umotiverende, når du må innse at det faktisk er umulig å nå det. På den annen side skal ikke målet være for enkelt å nå heller – da vil du slappe for mye av, og det vil heller ikke drive deg fremover. Tenk gjennom hvor mye tid i uka du kan sette av til trening, og ut ifra det grunnlaget lager du en konkret, utfordrende og realistisk målsetting.
Tren med andre
Du har helt sikkert hørt det før, men å trene med andre utgjør en enormt stor drahjelp. En fast gruppe, eller en fast treningspartner, som du kan pushe og blir pushet av – det er uvurderlig i et prestasjonsøyemed. For det første blir det mye vanskeligere å prioritere sofaen fremfor trening, når du vet at vennegjengen venter på deg. For det andre vil det antakelig bli et større innslag av konkurranse på hver økt, hvilket bidrar til at du presser deg litt hardere enn hva du ville gjort om du trente alene.
Musikk som lovlig doping
I en studie, publisert i Journal of Sport & Exercise Psychology løp 30 deltakere på tredemølle i takt med et utvalg av rock- og popmusikk, blant annet Queen, Madonna og Red Hot Chili Peppers. Resultatene fra testen viste at utholdenheten økte med opp til 15 prosent når de lyttet til musikk mens de løp. Musikken var da nøye utvalgt etter visse vitenskapelige kriterier som riktig rytme og tempo.
På én side får musikken deg til å holde tempoet oppe, hvis beaten i musikken er riktig. På den annen side bidrar musikken til at du glemmer hvor vondt du har det, fordi den distraherer deg.
Det er også vist i flere mindre studier at musikk gir en bedre treningsopplevelse, enn når man trener uten musikk. Og jo bedre treningsopplevelsen er, jo større sansynlighet er det for at du fortsetter!
Optimal frekvens med riktig musikk
Den optimale stegfrekvensen for løping sies å være 180 steg i minuttet. Løper du på denne frekvensen er sjansen for skader mindre, samtidig som steget er mer effektivt. På alle strømmetjenester finnes det spillelister som kun består av sanger med 180 slag i minuttet (beats per minute, BMP). På den måten er det lettere å synkronisere steglengden og stegfrekvensen etter beaten i musikken. Skaff deg et par gode ørepropper som er enkle i bruk og som gir god lyd – og sett i gang.
Skreddersydd passform og lyd – uten en eneste tråd
For at du skal like å løpe musikk, er gode treningsørepropper viktig. Jaybird RUN er en ny og fantastisk potensiell bestevenn for løperen. Minimalistisk design, med maks uttelling på funksjons- og komfortfronten. Med utskiftbare deler etter størrelse, både proppene og «muslingen» som skal sitte rundt øret – finner du enkelt den passformen som passer deg.
Det beste av alt er at Jaybird RUN kommer uten en eneste ledning eller tråd. I Jaybirds egen app kan du tilpasse og skreddersy lydprofilen helt etter eget ønske. Så hvis du trenger enda en komponent for å få fremgang i treninga – i tillegg til målsettinger, boosting fra treningspartnere og optimal stegfrekvens – da er det bare å skru opp bassen!