Enten du foretrekker gå- eller løpeturer, så er langturen et vanlig innslag i manges treningshverdag. Her er noen tips til hvordan turen både blir morsommere og lengre.

Aktivitet og treningsglede i hverdagen er viktig. Både for humøret og for den fysiske helsa. Her er noen tips på veien fram mot Rosa sløyfe-løpet. Disse tipsene passer for alle, enten du liker å gå eller løpe.

1. Senk farten

Dette virker kanskje som en selvfølge, men mange har én fart som de holder på alle løpeturene sine. Ved å senke farten din noe vil du spare krefter slik at du kan løpe lenger enn hva du pleier. Vanskelig, sier du? Løp sammen med noen du bare elsker å snakke med, eller noen du har mye å catche opp med – så skal du se at tempoet reduseres. Det viktigste er uansett at du starter rolig. Tving deg selv til å begynne turen i «flaut» sakte tempo.

2. Øk distansen gradvis

For å holde skadene på avstand er det lurt å øke langturen med omtrent 1 kilometer av gangen. Ikke legg ut på en 20-kilometerstur hvis distansepersen din er på 7 kilometer – bygg deg gradvis opp i distanse.

3. Løp én langtur i uka

Velg deg ut en dag i uka der du løper lenger enn vanlig (en av helgedagene passer ofte bra). Det er viktig at du har satt av tilstrekkelig med tid for å gjennomføre denne langturen, slik at du ikke blir stresset. For å unngå overtrening er det lurt å periodisere treningen, slik at langturen hver tredje eller fjerde uke er noe kortere enn vanlig. Deretter kan du øke litt igjen uka etter.

4. Ta gåpauser

Selv om du tar noen gåpauser vil du likevel få de fordelene du får ved å løpe langt sammenhengende, og etter en liten stund vil du kunne løpe hele langturen uten avbrudd. Gåpauser er ikke flaut, bare nyttig og smart – og mange løpere, uansett nivå, har innslag av gange i for eksempel bratte partier.

5. Fyll på med energi

Når du har økter som varer i godt over en time kan det være lurt å ha med sportsdrikke eller annen form for næring, slik at du får fylt opp litt underveis. Velg gjerne en sportsdrikk som inneholder både karbohydrater og elektrolytter. Begynn å fylle på etter ca. 30 minutter, og deretter hvert 15.–20. minutt. Litt næring ofte er lettere for kroppen å ta til seg enn mye på en gang. Hvis magen din reagerer negativt på sportsdrikken må du rett og slett prøve en annen variant. Prøv deg fram til du finner noe som fungerer for deg.

6. Del opp økta

…Mentalt, mener vi da. Ved å dele opp løpeturen i mindre segmenter virker den ikke like uoverkommelig enn om du fokuserer på hele distansen helt fra begynnelsen av. Hvis du for eksempel skal løpe 9 kilometer kan du fokusere på tre 3-kilometersbolker.

7. Løp sammen med noen

Å avtale en felles gå- eller løpetur sammen med én eller flere venner gjør turen mange hakk morsommere. Av og til tar man bare den faste runda og lar skravla gå – andre ganger kan man gjøre det til et ekskursjonsprosjekt, sjekke kartet, oppsøke og utforske nye steder. Dette gir turen en ny dimensjon, og du får delt opplevelsen med andre.

Lykke til med treninga fram mot Rosa sløyfe-løpet. Hvis du ikke er påmeldt ennå, kan det gjøres her.