For Lena Hegdal (40) var det helt naturlig å ta med seg døtrene sine på Rosa sløyfe-løp da de ble gamle nok. Deltagelsen har gjort kvinnehelse til et helt naturlig tema rundt middagsbordet.
– Det var så mye folk!
Slik beskriver Lena sitt aller første Rosa sløyfe-løp. Det var i 2016 i Oslo.
– Den gangen var jeg med i en løpegruppe, og vi bestemte oss for å delta på Rosa sløyfe-løpet. Dette var også mitt aller første løp, forteller hun.
Det var heller ikke tilfeldig at det var akkurat Rosa sløyfe-løpet laget valgte.
– Vårt mål var ikke å springe fort, men å gjøre noe sammen. Rosa sløyfe-løpet ble et slags kinderegg; det er sosialt, man støtter en god sak, og man får deltatt i et løp.
At Rosa sløyfe-løpet ikke har fokus på prestasjon, var avgjørende for at Lena melde seg på i 2016.
– Det jeg synes kanskje er det fineste med Rosa sløyfe-løpet, er at det er for alle. Du kan springe, løpe eller rulle. Det er ordentlig lavterskel og man trenger ikke prestere. For min del tror jeg det var ganske avgjørende for at jeg turte å stille til start.
Og deltagelsen i 2016 ga mersmak.
– Når man har deltatt på Rosa sløyfe-løpet, oppdager man ganske fort at det er så mye mer enn et løp.
Fra Oslo til Inderøy
Siden den gang har det blitt flere Rosa sløyfe-løp.
– Det første løpet mitt var en så utrolig god opplevelse. Det var så god stemning og så mange glade folk. Rett og slett et fantastisk arrangement.
Lena tok med seg gleden over Rosa sløyfe-løpet hjem til Trøndelag, nærmere bestemt Trondheim og Inderøya.
– Jeg har deltatt på løpet i Trondheim to ganger. Der hadde jeg en like god opplevelse som i Oslo, forteller Lena.
Til Trondheim dro hun også med seg vennegjengen sin.
– Det blir liksom en happening når man gjør det på dem måten, for løpet er jo en sosial greie.
Lena er bosatt på Inderøya, og har derfor deltatt på det lokale ildsjelløpet de siste årene.
– «Alle» er med her på Inderøya. Det er veldig fint å se. Jeg tror en del kan synes terskelen for å melde seg på et Rosa sløyfe-løp i en stor by er ganske høy. Derfor er det veldig fint at det arrangeres ildsjelløp rundt omkring. Terskelen blir mye lavere, og løpet blir mer intimt. Det synes jeg er veldig fint.
Kvinnehelse til middagen
Lena er mor til tre jenter på 20, 17 og 13 år. Da hun begynte å delta på ildsjelløpet på Inderøya, var det helt naturlig for henne å ta med seg døtrene.
– Når du er mor til tre jenter, blir Rosa sløyfe og budskapet bak spesielt viktig. Rosa sløyfe er en viktig påminnelse om å passe på seg selv og sine nærmeste. Derfor var det helt naturlig for meg å ta dem med.
Det har hun i ettertid sett resultatet av. Kvinnehelse har blitt en naturlig del av samtalen for familien.
– Å snakke om kvinnehelse og brystkreft hadde nok ikke vært en naturlig del av samtalen for meg og mine døtre uten Rosa sløyfe. Jeg har lært mye av kampanjene om brystkreft. Det har gjort meg i stand til å lære det videre til mine døtre. I tillegg har døtrene mine sett hvor positiv jeg har vært til Rosa sløyfe-løpene, så det har blitt en positiv greie for dem også.
Hun tror dette igjen bidrar til trygghet dem imellom.
– Jeg er ganske sikker på at dersom mine døtre skulle oppdage en kul, så ville de sagt det til meg med en gang, i stedet for å gå med bekymringen alene, sier Lena.
Og kunnskap om hvordan en sjekker brystene sine, har Lena selv erfart at er viktig.
– I dag vet de fleste at man bør sjekke brystene sine, men det var Rosa sløyfe som lærte meg at man også må sjekke oppover mot armhulen. For noen år siden fant jeg en kul i brystet. Selv om det viste seg å ikke være noe farlig, hadde jeg ikke funnet den dersom jeg ikke hadde hatt den rutinen med sjekk, forteller Lena.
Denne rutinen har hun lært videre til sine døtre.
En innvestering
Lena har ingen plan om å slutte å delta på Rosa sløyfe-løp. Det er det flere årsaker til.
– Jeg ser på Rosa sløyfe som en investering til kommende generasjonene. Min deltagelse bidrar til forskning som mine barn og barnebarn får nyte godt av, sier Lena.
I tillegg opplever hun løpet som både artig og lærerik.
– Her på Inderøya er det spesielt artig å se at «alle» deltar. Det blir liksom et samlingspunkt. Det som også er litt artig med Rosa sløyfe-løpet er at man også lærer noe ved å delta. Man plukker opp ny informasjon hver gang – ofte ubevisst, sier Lena.
Hun har også en oppfordring til de som foreløpig ikke har turt å delta på et løp.
– Rosa sløyfe-løpet er ikke et løp for å prestere. Det er et løp for å ha det artig. Det gir mestringsfølelse å bare være der.
– Man er i en rosa boble, og det er en helt nydelig boble å være i, legger hun til.